Afecțiuni
Cum recunoaștem simptomele și ce tratament urmăm?
Dacă doar într-o singură zi, ajungeți de minimum 3 ori la toaletă cu scaune moi sau aproape lichide, atunci aveți cu siguranță diaree. Și nu se întâmplă cu predilecție unei singure categorii de vârstă, ci tuturor. De reținut este că diareea poate fi mult mai periculoasă pentru vârstnici și bebeluși pentru că acestora le poate provoca mai ușor deshidratarea.
Totodată, în cazul celor mici și persoanelor în vârstă, sărurile minerale eliminate din organism prin diaree se înlocuiesc de către organism mai greu decât în cazul persoanelor de vârstă medie.
Diareea poate fi acută, persistentă sau cronică.
De câte tipuri este diareea?
Fiind de proveniență infecțioasă, are un grad înalt de contagiune și poate răspândi rapid de la o personă la alta, mai ales în comunitate, acolo unde obiectele și suprafețele sunt folosite de grupuri (școli, grădinițe, serviciu etc.).
Se transmite prin contactul cu persoana deja infectată sau prin alimente sau lichide contaminate. De obicei se răspândește mai ușor în locurile cu igienă precară. Evitați consumul de alimente neprocesate termic sau apă neîmbuteliată în aceste zone.
Printre cele mai periculoase diarei infecțioase – cea care duce și la apariția sângerărilor - se numără infecția cu Clostridium difficile. Aceasta apare de obicei după tratamentul cu antibiotice, care distruge flora intestinală normală și astfel, este favorizată colonizarea cu Clostridium difficile. Toxinele produse de această bacterie atacă mucoasa intestinală și produc inflamație.
Persoana care a contractat această bacterie, va suferi de diaree apoasă sau cu sânge (3-15 scaune pe zi), febră, greață, scădere în greutate și deshidratare și trebuie să ajungă de urgență la medic.
Poate fi cauzată de toxine (de exemplu, anumite tipuri de intoxicații alimentare), boli cronice (de exemplu, fibroză chistică) sau antibiotice (de exemplu, ampicilina).
Apare, de regulă, atunci când călătoriți, în zone cu climă caldă, mai puțin dezvoltate. Temperaturile ridicate duc la dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor, iar pe fond imunitar scăzut sau după administrarea de medicamente care scad aciditatea gastrică, apariția diareei călătorului devine foarte probabilă.
Diareea călătorului este o enterocolită acută și debutează brusc, cu scaune moi, greață și vărsături. Bacteriile incriminate cel mai frecvent sunt Escherichia coli enterotoxigen, Shigella, Salmonella și Campilobacter. Giardia este altă cauză frecventă ce poate determina apariția diareei călătorului. Infecțiile virale sunt mai rare și cuprind norovirus, rotavirus sau astrovirus.
De obicei, se rezolvă pe cale natural în 3-7 zile, fără tratament. Dar dacă persistă, este nevoie să vă adresați medicului, deoarce crește riscul de deshidratare.
Cauze comune
Cauze medicamentoase
Cum se manifestă sindromul diareic?
Ai o intrebare?
Ce măsuri de prevenție luăm pentru diaree?
Enterolactis Plus
Enterolactis Plus este varianta cea mai concentrată de Enterolactis, conține 24 de miliarde de lactobacili. Combate rapid diareea și rechilibrează flora intestinală
Enterolactis Plus este varianta cea mai concentrată de Enterolactis, conține 24 de miliarde de lactobacili. Combate rapid diareea și rechilibrează flora intestinală
Cum tratăm diareea?
Probioticele
Antidiareicele
Absorbante și protectoare intestinale
Antiinflamatoare intestinale
Săruri de rehidratare
Alimente blânde cu stomacul
Alimente care ar trebui evitate
Probioticele pot fi soluția pentru tratatarea simptomelor și cauzei diareei prin reechilibrarea florei intestinale. Milioane de bacterii prietenoase trăiesc în intestine și au un rol esențial pentru digestie. Diareea poate fi cauzată de un dezechilibru între bacteriile benefice și cele patogene. Pentru eficiență, este important ca probioticul să aibă un număr mare de culturi vii și să fie de origine umană, cum este Enterolactis Plus (24 de miliarde de bacterii benefice)
Sunt medicamente administrate pentru calmarea simptomelor diareei non-infecțioase. Cele opioidergice acționează la nivelul sistemului nervos central și inhibă mișcările intestinale.
Pentru diareea infecțioasă, antidiareicele nu sunt recomandate, deoarece inhibă eliminarea fecalelor, iar agenții infecțioși se acumulează în intestine și se multiplică.
În cazul diareei infecțioase se recomandă chemoterapice de tip furazolidona. Tratamentul cu furazolidona trebuie administrat cel puțin 5 zile pentru a fi eficient și a diminua riscul de supraviețuire a agenților patogeni.
precum săruri de calciu, bismut și diosmectină care reduc apa în exces și reglează consistența scaunului.
Antiinflamatoare intestinale precum mesalazina sau sulfasalazine în cazul diareei cauzată de inflamații intestinale. Este vorba despre rectocolită ulcero-hemoragică (colită ulcerativă) sau boală Crohn care provoacă inflamație cronică a mucoasei tubului digestiv, în general a intestinului şi colonului.
Recomandate pentru ameliorarea simptomelor tuturor tipurilor de diaree.
Cum bine știm, diareea înseamnă deshidratare, implicit pierdere minerale și electroliți.
Este indicat să mâncați frecvent, în cantități mici, beți multe lichide pentru a va menține hidratați și să fiți odihniți, pentru o recuperare rapidă.
SOFARFARM S.R.L.
Calea 13 Septembrie nr. 90, et.2
contact@sofar-farm.ro
Ai o intrebare?