Afecțiuni

Colicii
Colicii

Colicii la copii

Colicii sunt boala celor 3 de 3. Episoade de plâns mai mult de 3 ore pe zi, pentru mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de 3 săptămâni la un copil sănătos.

Ce provoacă apariția colicilor nu este cunoscut, însă există opinii care ne direcționează către un disconfort al sistemului digestiv, precum crampele.

Colicii afectează 10-40% dintre copii și apar cel mai frecvent la cei care au peste 6 săptămâni. În mod natural, dispar în jurul vârstei de șase luni și în puține cazuri rămân prezenți până la un an. Apar cu aceeași frecvență la băieți și la fete.

Mai puțin de 5% dintre bebelușii care plâng în exces au o boală cronică, dar colicii trebuie diagnosticați pentru a exclude alte cauze posibile, mai ales dacă copilul are și febră, inflamarea abdomenului sau astenie.

Ce duce la apariția colicilor

  • Sub 5% dintre bebeluși care plâng în exces au o boală cronică precum constipație, boală de reflux gastroesofagian, intoleranță la lactoză, fisuri anale sau migrenă infantilă.
  • Cauzele colicilor nu au fost cu certitudine identificate până în prezent. Există însă câteva scenarii valide.
  • S-a demonstrat că bebelușii hrăniți cu lapte de vacă dezvoltă anticorpi la proteina bovină și astfel este posibil să apară colicii. Studiile efectuate au arătat dovezi contradictorii cu privire la rolul alergiei la laptele de vacă, în apariția colicilor.

Cum se manifestă copiii când au colici

Dacă un sugar depășește 3 ore de plâns zi, fără un motiv aparent, atunci ar putea să sufere de colici. Plânsul apare de regulă, în acest caz, după-amiaza. Copilul care suferă de colici trage piciorușele la piept, ține mânuțele strânse, stă încordat și plânge zgomotos.

Colicii pot avea un efect neplăcut asupra familiei, deoarece plânsul excesiv al copilului a fost asociat cu probleme matrimoniale, încetarea prematură a alăptării, depresie postpartum și vizite frecvente la doctor, urmate de investigații excesive.

Colicii pot avea un efect neplăcut asupra familiei, deoarece plânsul excesiv al copilului a fost asociat cu probleme matrimoniale, încetarea prematură a alăptării, depresie postpartum și vizite frecvente la doctor, urmate de investigații excesive.

Ai o intrebare?

Cum putem ameliora colicii

De regulă, opinia comună părinților este că apariția colicilor e data de alimentația copiilor sau a mamelor înainte să alăpteze. Totuși, o influență directă asupra apariției colicilor nu a fost demonstrată. Este recomandat un control al medicului pedriatru sau specialistului în puericultură pentru a identifica motivul plânsului.

Sunt biberoane speciale pentru reducerea gazelor intestinale prin împiedicarea înghițirii aerului de către bebeluș în momentul primirii de hrană.

Este recomandat ca cel mic să nu fie culcat în timpul hrănirii. Totodată, e important să elimine aerul acumulat în stomac și intestine după masă.

Sunt biberoane speciale pentru reducerea gazelor intestinale prin împiedicarea înghițirii aerului de către bebeluș în momentul primirii de hrană.

Este recomandat ca cel mic să nu fie culcat în timpul hrănirii. Totodată, e important să elimine aerul acumulat în stomac și intestine după masă.

Lumina puternică sau zgomotul pot deranja copilul.

Pentru calmarea copilului se recomandă:

  • Să îl culcați pe spate, într-o cameră întunecată
  • Să îl puneți pe brațe și să îl masați ușor pe spate
  • Să îi puneți o sticlă cu apă călduță în zona buricului
  • Să îl învățați să folosească suzeta
  • Băile prelungite cu apă caldă

Cum tratam colicii bebelușului

Enterolactis Baby

  • Este un probiotic ideal pentru bebeluși. Conține o cantitate mare de culturi vii de lactobacili, nu mai puțin de 1 miliard în 9 picături. Cel mai important - culturile conținute sunt de origine umană, deci sunt bine tolerate de către organism și nu au zahăr, gluten și lactoză.

Probioticele

  • Flora intestinală poate să fie principalul motiv pentru care apar colicii, mai ales dacă celor mici le lipsesc lactobaiclii. Studiile arată că administrarea unui probiotic va îmbunătăți starea copilului. Probioticele pot ameliora simptomele altor afecțiuni asociate apariției colicilor, cum ar fi intoleranța la lactoză, enterocolita și inflamația gastrică. În plus, s-a demonstrat că probioticele îmbunătățesc starea de sănătate generală a copiilor.

Simeticona

  • Este folosită pentru a elimina gazele excesive în tractul gastrointestinal, precum balonarea, eructație (râgâială) și flatulență. Nu există dovezi suficiente că simeticona este eficientă pentru a calma simptomele colicilor. Totuși în 2017, un studiu efectuat în Regatul Unit a arătat că părinții susțin faptul că simeticona a fost de ajutor în cazul colicilor copiiilor.
  • Nu există efecte secundare cunoscute ale simeticonei.

Primul contact

  • Canalul de naștere determină flora intestinală a celui mic și cultura de bacterii benefice. Probioticele se găsesc în mod natural în laptele matern astfel, un copil alăptat și un copil hrănit cu formulă, au flore intestinale foarte diferite.

Nașterea prin cezariană

  • În cazurile venirii pe lume prin cezariană, tocmai pentru că nu au contact direct cu flora mamei, bebelușii vor avea nevoie de un aport suplimentar de bacterii prietenoase pentru o bună funcționare a sistemului digestiv.
Enterilactis Baby

Este un probiotic ideal pentru bebeluși. Conține o cantitate mare de culturi vii de lactobacili, nu mai puțin de 1 miliard în 9 picături. Cel mai important - culturile conținute sunt de origine umană, deci sunt bine tolerate de către organism și nu au zahăr, glutengluten și lactoză.

Probioticele

Flora intestinală poate să fie principalul motiv pentru care apar colicii, mai ales dacă celor mici le lipsesc lactobaiclii. Studiile arată că administrarea unui probiotic va îmbunătăți starea copilului. Probioticele pot ameliora simptomele altor afecțiuni asociate apariției colicilor, cum ar fi intoleranța la lactoză, enterocolita și inflamația gastrică. În plus, s-a demonstrat că probioticele îmbunătățesc starea de sănătate generală a copiilor.

Simeticona

Este folosită pentru a elimina gazele excesive în tractul gastrointestinal, precum balonarea, eructație (râgâială) și flatulență. Nu există dovezi suficiente că simeticona este eficientă pentru a calma simptomele colicilor. Totuși în 2017, un studiu efectuat în Regatul Unit a arătat că părinții susțin faptul că simeticona a fost de ajutor în cazul colicilor copiiilor.

Nu există efecte secundare cunoscute ale simeticonei.

Primul contact

Canalul de naștere determină flora intestinală a celui mic și cultura de bacterii benefice. Probioticele se găsesc în mod natural în laptele matern astfel, un copil alăptat și un copil hrănit cu formulă, au flore intestinale foarte diferite.

Nașterea prin cezariană

În cazurile venirii pe lume prin cezariană, tocmai pentru că nu au contact direct cu flora mamei, bebelușii vorsă aibă avea nevoie de un aport suplimentar de bacterii prietenoase pentru o bună funcționare a sistemului digestiv.

Recomandări produse SOFARM

Enterolactis Baby, probioticul care ajută în prevenția și tratarea colicilor

Enterolactis Baby

Cantitatea mare de culturi vii, face din Enterolactis Baby varianta de probiotic perfectă pentru bebeluși. Fiind de natură umană, organismul le acceptă rapid.


Produsul nu conține gluten și nici lactoză.

Enterolactis Baby, probioticul care ajută în prevenția și tratarea colicilor

Cantitatea mare de culturi vii face din Enterolactis Baby varianta de probiotic perfectă pentru bebeluși. Fiind de natură umană, organismul le acceptă rapid.


Produsul nu conține zahăr și nici lactoză.

SOFARFARM S.R.L.

Calea 13 Septembrie nr. 90, et.2

contact@sofar-farm.ro

Ai o intrebare?