Afecțiuni

Constipația pe timp de sarcină
Constipația pe timp de sarcină

Cauzele constipației în cazul gravidelor

Gravidele sunt expuse simptomelor de constipație, tocmai din cauza schimbărilor hormonale din sarcină și încetinirii ritmului digestiv. Apar evacuarea mai rară de 3 ori pe săptămână, dureri sau disconfort la eliminarea scaunului.


Consumul redus de lichide și fibre, stresul și lipsa de activitate fizică sunt factorii care duc de regulă la apariția constipației. Doar că în sarcină, crește nivelul secreției de progesteron. Astfel, organismul e determinat hormonal să absoarbă suplimentar substanțele nutritive și fluidele necesare pentru a crește un copil sănătos și ritmul digestiv al mamei devine mai lent. Un scaun dur, greu de evacuat apare câteodată atât de devreme, încât poate fi un prim semn al sarcinii pentru unele femei.


În al doilea și al treilea trimestru de sarcină, crește presiunea mecanică pe care uterul o exercită pe intestine și constipația se poate agrava. Chiar și fierul și calciul din suplimentele prenatale pot provoca constipație.

Dacă ați suferit de constipație înainte de sarcină, sunteți predispusă să suferiți și în timpul sarcinii. Riscul de a fi constipată în sarcină este crescut dacă aveți o predispoziție.


Din fericire, constipația nu duce la o afecțiune gravă pentru viitoarele mame. Ar putea fi vorba, în cel mai rău caz, de apariția hemoroizilor și a fisurilor anale, cauzate de presiunea crescută asupra venelor din jurul rectului; acestea provoacă durere și disconfort.

Ai o intrebare?

Cum tratăm constipația în sarcină?

  • Cantitatea mare de fibre, consumul de lichide și mișcarea sunt soluțiile pentru viitoarele mame care suferă de constipație. O dietă perfectă cu fibre poate fi greu de realizat și poate da balonare pe alocuri.
  • Fructele și legumele sunt indicate. Iar alimentele care vă pot ajuta sunt prunele uscate, sucul de prune, perele, semințele de în, de dovleac etc.
  • Constipația mai poate fi cauzată și de aportul de suplimente prenatale, care conțin de obicei fier și calciu. La recomandarea medicului, se pot înlocui cu suplimente mai puțin concentrate sau chiar elimina.
  • Laxativele de volum sunt cele mai sigure în sarcină. Acționează în timp și pot regla scaunul în câteva zile. Este obligatorie hidratarea corectă, cu minimum 2 L de lichide pe zi. Masa fecală este mărită, iar acțiunea emolientă asupra intestinului permite evacuarea ușoară.
  • Laxativele iritante / stimulante nu sunt recomandate pentru femeile gravide, deoarece provoacă contracții și pot declanșa prematur travaliul.
  • Laxativele osmotice se pot administra, doar la îndrumarea medicului. Cauzează deshidratare și pot duce la tulburări electrolitice. De obicei, se permite administrarea lor pe o perioadă scurtă de timp.
  • În ceea ce privește activitatea fizică, o plimbare de 20-30 de minute pe zi este suficientă pentru a stimula tranzitul digestive.
  • Fructele și legumele sunt indicate. Iar alimentele care vă pot ajuta sunt prunele uscate, sucul de prune, perele, semințele de in, de dovleac etc.


Simbioticele pot preveni apariția constipației în sarcină, prin reechilibrarea florei

intestinale și reglarea tranzitului și a consistenței masei fecale. Se recomandă administrarea de Enterolactis Duo pe durata sarcini. Acesta conține 8 miliarde de lactobacili specifici organismului uman și 4g de inulină. Inulina

reprezintă hrană pentru bacteriile bune din flora intestinală. Enterolactis Duo este sigur în sarcină și alăptare si nu conține gluten sau lactoză. În plus, probioticele pot preveni dezvolatarea alergiilor la copii, dacă sunt administrate de mamă în timpul sarcinii

Recomandări produse SOFARM

Ce produse ajută în prevenția constipației în sarcină?

Enterolactis Duo

Enterolactis Duo plicuri - este un simbiotic, ce conține 8 miliarde de lactobacili și 4g de inulină (hrană pentru bacteriile bune). Este indicat în constipație. Este sigur în sarcină și alăptare

Enterolactis Duo este un simbiotic, conține 8 miliarde de lactobacili și 4g de inulină.

Este indicat în caz de constipație

SOFARFARM S.R.L.

Calea 13 Septembrie nr. 90, et.2

contact@sofar-farm.ro

Ai o intrebare?